Door de inflatie in Europa heeft de Europese bank de afgelopen jaren de Euribor rente meerdere keren verhoogd, om zo de inflatie in te dammen.

In Spanje zijn bijna alle hypotheken Euribor gelinkt, dat betekent dat de rente berekent wordt op basis van de huidige Euribor + een variabel percentage. Dit percentage verschilt, maar ligt normaal gesproken tussen de 2%-3,5%.

Met de huidige Euribor van 3,8% komt dit op een gemiddelde jaarrente van tenminste 6%.

Veel analisten voorspelden dan ook een krimp in de huizenmarkt in Spanje, als gevolg van de hoge rente. De maandelijkse hypotheek is voor veel huishoudens verdubbeld, gezien de rente over het algemeen jaarlijks wordt herzien.

Echter deze krimp is uitgebleven, en vooral aan de kust zoals de Costa Blanca en Costa Cálida.

De vraag naar woningen en appartementen voor een tweede verblijf in dit gebied is nog steeds erg groot. De Spaanse huizenmarkt is stabiel onder andere omdat de kopers uit veel verschillende landen komen. Zo ontdekken steeds meer niet alleen Europeanen, maar ook Amerikanen en Canadezen dit prachtig stukje Spanje om te investeren, voor een tweede verblijf of om met pensioen te gaan (meer informatie voor investeerders kunt u vinden in deze blog). 

De Spaanse Mediterrane kust is en blijft dan ook een aantrekkelijk gebied voor investeerders en zonliefhebbers.