Na 7 weken van één van de strengste Lock downs in heel Europa als gevolg van het Coronavirus, worden de maatregelen in heel Spanje versoepeld.

Sinds afgelopen weekend mogen maximaal 3 kinderen van hetzelfde huishouden, jonger dan 14 jaar met een van de ouders een wandeling maken binnen een straal van 1 kilometer van de woning met een tijdslimiet van 1 uur.

Vanaf 2 mei worden de maatregelen nog verder versoepeld, er mag individueel gesport worden en ouderen mogen weer naar buiten. Om alles in de goede banen te laten lopen worden er tijdzones ingesteld voor elke bevolkingsgroep en activiteit.

9 mei gaat Fase 0 in. Het terugkeren naar de “nieuwe normaliteit” gaat als het allemaal goed verloopt en geen nieuwe piek komt in besmettingen, duren tot eind juni. Verdeeld in 4 fasen (0, 1, 2 en 3).

Het nieuwe aantal besmettingen betroffen vandaag “slechts” 1%, dit ten opzichte van eind maart, waar de besmettingen per dag stegen met meer dan 35%.

Het toerisme vertegenwoordigt 14% van het BBP (Bruto binnenlands product) in Spanje. De horeca en hotels zijn zich dan ook aan het voorbereiden op de nieuwe veiligheidsmaatregelen om een zo veilig klanten te kunnen ontvangen en bedienen.

Veel huiseigenaren zullen even moeten wachten om naar hun vakantiewoning te komen, totdat de grenzen weer open zijn en de vliegmaatschappijen hun vluchten hervatten.

Tot nu toe is niet bekend wanneer de grenzen opengaan, maar een ding is zeker, het zal een andere zomer worden dan we gewend zijn.